Serebral Palsi hastalığı en sık çocuklarda görülen beyin motor bozukluğu aynı zamanda beyin felci olarak geçmektedir. Aslında vücudun beyin ile eş bir uyum sağlanamadığı için hareket etme kabiliyeti engellenmiş olur. Beynin; bağırsak, solunum, mesane, yemek ve konuşma lobundaki motor becerileri ve kasların işlevsellikleri etkilenmektedir. Bunu bir hastalık olarak adlandırmak uzmanlar tarafından çok tartışılan bir konudur. Bazı uzmanlar bunun bir hastalık olarak kabul etse de çoğu bilim adamı bunun kas hareketlerini kontrol eden beyin hasarının neden olduğu bir grup çeşidi olarak belirlemektedir. Sizlerin de bildiği gibi bu beyin hasarına neden olan birden fazla sebep vardır. Genel olarak doğumdan kısa bir sürece önce, sırasında ya da kısa bir süre sonra ortaya çıkan etkenlerden kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra prematüre, çocuklukta geçirilen menenjit, ağır sepsis gibi sebeplerden de kaynaklanabilir. Bunların hepsini detaylı bir şekilde sizlere aktarmak istememizin sebebi sadece bu rahatsızlıkla savaş eden aileler için değil aynı zamanda birçok bağışçımıza da kısa bir bilgi aktarımı yapılmak istenilmiştir. Serebral Palsi hastalarının kullanması gereken en önemli medikal malzeme engelli sandalyedir. Bizler bu işin uzmanları olarak her yıl fizyoterapist uzmanları ile görüşmelerimiz neticesinde en kapsamlı, en gerekli modeller bizler tarafından getirtilmektedir. Serbral Palsi hastalarının kullanma gereksiniminde olan bu malzeme için uygun tekerlekli sandalye çeşitleri nelerdir? Neler olmalıdır? Nasıl olmalıdır? Tüm bunların sorusuna cevap vermek için bu yazımız ile sizler birlikteyiz.
İlk başta da belirtiğimiz gibi bu rahatsızlık ile savaş eden ailelerin ilk olarak bu medikal ürüne sahip olmaları şarttır, aksi taktirde çocuğun, bireyin hatta ailenin yaşadığı hayat şartları zorlaşır ve hastalığın gelişmesi engellenmiş olur. SP’li çocukların en sık gösterdiği belirtilerden biride nöbetlerdir. Tüm her şeyi göz önünde bulundurarak aslında SP modelli sandalyeleri iki model olarak değerlendirmeli. Ilk olarak bebek ve çocuk olanlar için diğeri ise yetişkinler içindir. Her ikisinde de mutlaka bulunması gereken özellikler vardır. Çocuklar için ayrıca puset olarakta bulabilirsiniz. Pusetin uzun süreli kullanımı için özelliklerin ayarlanabilir olması sizin için bir avantajdır. Her ikisinin de mutlaka bulundurması gereken en öncelik baş destekleyici aparatıdır aksi taktirde kullanıcının boynu öne doğru gider ve denge sağlanamaz. Fizyoterapi uzmanlarının boyun egzersizlerinin destekleyicisi olması için ayrıca kullanıcıyı sabitlemelidir. Saatler boyunca bu koltuklarda vakit geçirecek çocukları azda olsa onları mutlu etmek için modelin renginin ya da kumaş desenlerinin çocuklara hitap ediyor olması çok önemlidir. Bunların yanı sıra çocuk ya da yetişkin SP rahatsızlıkları olan kullanıcıların konforu ise kemik yapıları, duruş bozukluğunu düzenlemek ve fizik tedaviye destek olması için minderin medikal malzemelerden ortopedik olması gerekmektedir. Sadece bu da değil hayat arkadaşları olacak bu ürünlerin sırt yatma özellikli ve ayakların kalkar olması icap etmektedir.
Neden mi? Çocuk ya da yetişkin kullanıcı uyku zamanında bile ayaklarını havaya kaldırması ya da ana kucağı pozisyonunda olması her birimiz için imkansızdır ama vücut fonksiyonlarını kullanabilen her birey kan dolaşımını yürüyerek, koşarak yapabilmektedir. SP rahatsızlığı olan kişiler için ayrıca hayati önem taşıyan kan dolaşımını sağlamak için bu özelliğin mutlaka olması zorunludur. Sadece kan dolaşımını değil aynı zamanda ödem, bağırsak çalışması için mühimdir. Peki sizce bunların hepsi yeterli midir? Öyle gibi gözükür olsa da aslında en mühim özellik ise yan destekeler, kullanıcıya göre hem ayak hem gövde kemeri, bacak arası minder, fren sistemi özellikli olmalıdır. Baş destekleyici ve bu beş özellik sayesinde kasılmalar anında kullanıcıyı sabitler ve böylelikle onun için güvenli bir alan oluşur. Vücut dengesini tam destekli olması için tüm bu unsurlar teker teker olmalıdır yoksa kullanıcının bu özellikleri olmayan modellere sahip olması onun için anlam taşımaz.
Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayarak insanın umutsuzluğa alışması, umutsuzluktan da beterdir diyerek umudunuzu yitirmeden önlemleri alarak, yaşamı eldeki olanaklar elverdiğince sürdürerek zorluklara göğüs gerecek ve tüm olumsuzluklara karşın hep birlikte bir aile olarak direneceksiniz, direneceğiniz. Daha önce birçok başarılı hikaye duyulduğu gibi sizlere Christy Brown beyin felci ile dünyaya gelerek sol ayağının yazmaya ve resim yapmaya adamış olan birini örnek vermek isteriz. Tekerlekli Sandalyeci olarak tüm deneyimlerimize ile karşınızda hizmet vermekteyiz