x
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Zihinsel engelli çocuğun bakımı
15.01.2024

Zihinsel engelli çocuğun bakımı

Zihinsel engelli çocuğun bakımı

Zihinsel engelli çocukların aileleri, çocuklarının durumunu öğrendiklerinde onlara karşı farklı davranış ve tutum gösterebilirler. Bu farklı davranış ve tutumlar çocukların sosyal, duygusal ve kişilik gelişimini etkiler.

Bazı aileler aşırı koruyucu bir tutum sergilerken bazıları da ilgisiz ve ihmalkâr olabilirler. Aile çocuğun gelişimini engelleyen veya bozan bu tür davranış ve tutumlardan kaçınmalıdır.

Bu amaçla;
1. Aşırı derecede korumacı olunmamalıdır. Böyle davranıldığında çocuk,
yapabileceklerini yaparak öğrenme ve gelişme olanağından yoksun kalmış olur. Çocuk yapabileceği işler konusunda desteklenmeli ve cesaretlendirilmelidir.
2. Zihinsel engelli çocuk, ihmal edilmemeli, gelişimini tamamlayabilmesi için bakım ve eğitimi sürekli yapılmalıdır.
3. Çocuk olduğu gibi kabul edilmelidir. Sevgi ve şefkat çocuğun gelişimini en üst
düzeye çıkartacaktır.
4. Çocuk beceriksiz olarak değerlendirilmemeli, aksine yaptığı işler konusunda cesaretlendirilmelidir. Bir şey yapmaya teşebbüs ettiğinde "sen onu yapamazsın ”gibi uyarılar, her çocuğun kendine olan güvenini sarsar.
5. Yeteneklerinin sınırlı olduğu unutulmamalı, yeteneğinin üstünde bir şey istenmemelidir. Böyle bir durumda çocuk başarısız olacağı için kendine olan güveni azalacaktır.
6. Çocuğun durumu inkâr edilmemelidir. Bunun bir gerçeklik olduğu kabul edildiğinde çocuğa daha doğru davranılabilir.
7. Zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerin yaşanarak öğrenme yoluyla gelişebileceği akıldan çıkarılmamalı ve bu gelişimin sağlanabilmesi için
 .

çocuğun gizlenmesi yerine toplum içine çıkarılarak sosyal ilişkiler kurması sağlanmalıdır. Çocuk bir utanç kaynağı olarak görülmemeli, akranlarıyla ilişkiler kurması sağlanmalıdır.
8. Hiçbir çocuk ama özellikle zihinsel engelli çocuk normal çocuklarla kıyaslanmamalıdır.
9. Ailedeki tüm bireyler birbirine destek olmalı, çocuğun eğitimi konusunda neler yapabileceklerini araştırmalı ve var olan olanakları kullanmak üzere harekete geçmelidirler.
10. Çocuğun eğitiminde sabır ve hoşgörü gösterilmelidir. Aksi halde çocuğun var olan ilgi, istek ve yeteneği köreltilmiş olacaktır.
11. Çocuğun öğretmeni ile sıkı bir diyalog kurulmalıdır.
12. Çocuğun basit komutlara alışması için evde çeşitli egzersizler yapılmalıdır.
Örneğin; bardağı getir, koltuğa otur, git – gel.

Aileye hemşirelik eğitimi

Zihinsel engelli çocukların aileleri çoğu kez acıma, korku, endişe, çocuğu reddetme gibi karışık duygular içinde olabildikleri için sağlık çalışanlarına karşı tepki gösterebilirler. Hemşire aileye güven vererek bu davranışların kaynağına inmelidir.

Ailenin yaşadığı korku, endişe, kaygı, depresyon ve tükenmişliği tanılamada, tedaviye yönlendirmede ve bakımında hemşireye büyük görevler düşmektedir. Zihinsel engelli çocuk ve ailesinin tedavi, bakım ve rehabilitasyonu disiplinler arası ortak çalışmayı gerektirir.

Aileye en yakın konumda olan halk sağlığı hemşireleri, ailelerin çocukları ile ilgili sorunlarının çözümüne danışmanlık ve rehberlik ederek yardımcı olabilirler.

Aileye yapılabilecek en büyük yardım eğitimdir.Annelere çocuklarının tedavi ve rehabilitasyonu hakkındaki verilecek bilgiler ailenin kendine olan güvenini ve çocuklarına bakma yeteneği olduğu inancını da kuvvetlendirecektir.

Ailenin engelli çocuğunun gereksinimlerine yanıt verme yeteneği geliştikçe yaşadıkları kaygı, stres ve tükenmişliğinin azalacağı vurgulanmıştır.


Hemşirenin önem vermesi gerekli bir diğer konu da çocuğun sürekli bakımını üstlenen aileye destek ve ailenin tüm sorunlarını açıklamalarına yardımcı olmaktır.


Yapılan bir çalışmada
25 özürlü bireylere sahip ailelerin ve bakım vericilerin bakım yeteneklerini iyileştirmek, onların bilgi, beceri ve sosyal yeterliliklerini arttırmak için eğitim yapılmıştır. Buna ilaveten; bakım vericilerin emosyonel ve psikolojik desteği değerlendirilerek yaşam doyumları ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için destek sağlanmıştır.

Ailede bakım verenlerin, uzun dönemli bakım kaynaklarından, hükümetten ve gönüllülerden sağlanan finansal kaynaklardan yararlanmaları sağlanmış ve eğitim verilmiştir. Uygulanan bu hemşirelik müdahalesinin ailelerin tükenmişliğini azalttığı bildirilmiştir.

Blog Son Eklenenler
Manuel Tekerlekli Sandalye Alırken Yapmanız Gerekenler

Manuel Tekerlekli Sandalye Alırken Yapmanız Gerekenler

Genel

Standart manuel tekerlekli sandalyeler ortalama 120kg taşıma kapasitesine sahiplerdir. Makas sistemi sayesinde manuel tekerlekli sandalyeler katlanabilir.

Devamını Oku
15.01.2024
Akülü Tekerlekli Sandalyelerde Aküler Nasıl Kullanılmalı

Akülü Tekerlekli Sandalyelerde Aküler Nasıl Kullanılmalı

Genel

Akülü Tekerlekli Sandalye Akü Kullanımı konusunda size yardımcı olacak bu yazımızda Akülü Sandalye Akü kullanımı için ne yapılması gerektiğini detaylı bir şekilde derledik.

Devamını Oku
15.01.2024
Akülü Tekerlekli Sandalye SGK Ödemesi Nasıl Olur?

Akülü Tekerlekli Sandalye SGK Ödemesi Nasıl Olur?

Genel

Akülü Sandalye SGK ödemesi hakkında olan tüm içeriği burada bulacaksınız. Akülü Tekerlekli Sandalye SGK Ödemesi detayları için yazımızı okuyun.

Devamını Oku
15.01.2024
Nasıl Tekerlekli Sandalye Bağışı Yaparım?

Nasıl Tekerlekli Sandalye Bağışı Yaparım?

Genel

Müge Anlı ya da diğer televizyon programları aracılığıyla manuel ve akülü tekerlekli sandalye bağışı yapmak isteyenler için çok güzel bir rehber.

Devamını Oku
15.01.2024
COMFORT PLUS KY809 MANUEL TEKERLEKLİ SANDALYE İNCELEMESİ

COMFORT PLUS KY809 MANUEL TEKERLEKLİ SANDALYE İNCELEMESİ

Genel

Comfort Plus KY809 Tekerlekli Sandalye 19 kg ağırlığındadır,120 kg taşıma kapasitesine sahiptir, KY809 refakatçi fren sistemine sahiptir.

Devamını Oku
15.01.2024
COMFORT PLUS BZ 863-20 HAFİF MANUEL REFAKATÇİ FRENLİ SANDALYE

COMFORT PLUS BZ 863-20 HAFİF MANUEL REFAKATÇİ FRENLİ SANDALYE

Genel

BZ 863-20 Hafif Refakatçi Frenli Tekerlekli Sandalye 10 kg ağırlığında 120 kg taşıma kapasiteli hafif manuel tekerlekli sandalye.

Devamını Oku
15.01.2024
İSTANBUL DA ENGELLİ OLMAK

İSTANBUL DA ENGELLİ OLMAK

Genel

İstanbul gibi büyükşehirde Tekerlekli Sandalye Kullanımının Zorluğu. Adalar ve istanbula bir engellinin bakış açısı.

Devamını Oku
15.01.2024
Tekerlekli Sandalyenin İcadı

Tekerlekli Sandalyenin İcadı

Genel

Tekerlekli Sandalye Nasıl icat edildi? Engelli sandalyenin geçmişten günümüze hayat hikayesi ve icadı bu yazımızda.

Devamını Oku
15.01.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.